zondag 24 oktober 2010

Muziektheater leeft!

Wie mijn blogspots over het Leids Operettegezelschap Crescendo volgt, krijgt ongetwijfeld de indruk dat Crescendo het enige operettegezelschap in Nederland is. Nu zijn wij weliswaar heel goed  maar Nederland timmert flink aan de weg met veel bruisende amateur gezelschappen op het gebied van opera, musical en operette.
Alleen al Zuid-Holland telt minimaal negen koren en in het district Amsterdam bevinden zich maar liefst 11 koren. Waar ik deze informatie vandaan haal? Op de website van de Bond voor het Amateur Muziektheater (BOOG-Nederland). Zie de link http://www.boog-nederland.nl/. Crescendo is ook lid van deze belangenorganisatie.  BOOG-Nederland is een overkoepelende organisatie voor verenigingen die zich bezig houden met amateur muziektheater, opera, operette, musical en alle daarmee aanverwante vormen. De organisatie is verdeeld in zeven districten en telt ca 150 aangesloten leden.
Boog-Nederland geeft ook Boogblad uit.



Nu moet ik bekennen dit blad aanvankelijk snel door te bladeren om vervolgens subiet bij het oud papier te gooien. De lay-out van het blad oogt namelijk een beetje saai. Dat is jammer want de inhoud is echt heel informatief en inspirerend. Tegenwoordig bewaar ik daarom netjes alle oude nummers. Dat zijn ze waard!
Wat staat er zoal in Boogblad?  Heel veel informatie over amateurtheater. 
Zoals aankondigingen voor festivals en berichten van verenigingen die indrukwekkende optredens verzorgen.



Verzamelaars van muziek op het gebied van opera en operette kunnen hun hart ophalen in de rubriek “Voor u gehoord &  bekeken ….” waarin recensies staan van nieuw verschenen repertoire.


De rubriek Agenda is rijk gevuld met voorstellingen door opera- en operettegezelschappen. Nooit gerealiseerd dat amateurtheater zo leeft in Nederland!
In de rubriek Jubilea worden de jubilarissen in het muzikale zonnetje gezet. Zo valt in het septembernummer te lezen dat twee dames maar liefst 65 jaar lid zijn van Bel Canto.  Kjjk, dit zijn nu trouwe enthousiaste koorleden.
 

In Boogblad zijn ook standaard enkele relevante advertenties geplaatst bijvoorbeeld van een muziekuitgeverij.  Een andere advertentie gaat over over websites, webapplicaties, webhosting. Als webmaster van jouw vereniging wil je natuurlijk een professionele en aantrekkelijke website maken. In het Boogbladnummer van januari 2010 wordt vermeld dat onder leiding van een deskundige de kennis van een aantal webmasters van opera- en operettegezelschappen is bijgespijkerd.
Er is een advertentie die mij altijd bijzonder intrigeert. Deze gaat over koorreizen naar Oostenrijk. “Geheel naar uw wensen samengestelde kooreizen naar Oostenrijk. Met optredens op bijzondere locaties” . Dat zou ik best eens willen proberen! Wie gaat ermee? 


Op de website van Boog-Nederland is ook de vacaturebank te vinden waar dirigenten, choreografen, regisseurs en solisten hun diensten aanbieden. Oktober 2010 zijn in de aanbieding: 7 regisseurs, 2 dirigenten en 1 choreograaf. Bij de solisten is het aanbod schaars. Alleen bij de sopranen staan 3 namen. Zouden er geen getalenteerde alten,  tenoren en bassen bestaan of zijn die allemaal al onder de muzikale pannen?  De sopranen hebben in ieder geval indrukwekkende CVs.  Ik lees: “artistieke bagage”, “lyrisch sopraan met een warm timbre”, “zeer gedreven en wil uit elke rol het uiterste halen” .

Ook noemenswaardig is de Boog-bibliotheek met meer dan 1000 muziekwerken in voorraad. De muziek is alfabetisch gerangschikt op titel. Het tekstboek en/of piano samenvatting zijn te huur. Daarnaast zijn sommige werken in verschillende talen en met orkestmateriaal verkrijgbaar.
En niet te vergeten jullie aandacht voor de workshops. Het amateur muziektheater kent vele  creativelingen. Wat denk je van je eigen muzikale hoed of schoenen maken… Leef je uit!
Verder praktische informatie over Buma en Stemra en verzekeringen en belastinginformatie.

Kortom: De website van Boog-Nederland en Boogblad zijn voor belangstellenden een nuttige en inspirerende bron van informatie voor het amateurtheater. Mijn complimenten!

2 opmerkingen: