donderdag 23 september 2010

Bij "Mes op de keel" inlopen... : eindeloos repeteren

Last van een dipje? Luister dan naar de vrolijke muziek uit de operette "eine Nacht in Venedig". En je gaat weer zingend door het leven!




Het is bijna zover: 20 en 21 november brengt het Leids Operettegezelschap Crescendo deze prachtige operette op de planken. Wij doen ons uiterste best om er een mooie uitvoering van te maken.
Dit betekent repeteren. En niet een klein beetje, maar flink repeteren. De repetities starten begin januari. Elke dinsdag oefenen wij in 't Hofflants Huys in Voorschoten, van 20.00 tot 22.30 uur. Op de eerste repetitieavond van het nieuwe seizoen nemen wij samen met de regisseur het stuk door zodat je enigszins weet waar de operette over gaat. De eerste vier maanden wordt alle muziek doorgenomen. De dirigent maakt voor elke zangstem (sopraan, alt, tenor, bas) een oefen-cd zodat je thuis eindeloos kunt studeren.
Onder leiding van onze gedreven regisseur worden daarna alle scenes ingestudeerd. En dat valt niet mee. Je inleven in het verhaal. Aan welke kant van het toneel kom je op? Wanneer begint ook alweer dat polkadansje en begin je met het linker- of rechterbeen? Aan wie geven wij die roos? Sta ik op de tweede rij of ….? En dan ook nog zuiver zingen en NIET met een andere partij meezingen. Gaat dit ooit lukken? Na de zomerstop beginnen de repetities al om 19.30 uur en maken de solisten hun entree. Langzamerhand begint het een geheel te worden. Helemaal als het orkest mee gaat repeteren.
Zo’n twee weken voor aanvang van de voorstelling vindt er een speciale pasavond plaats waar je voor het eerst de kleding ziet waarin je tijdens de uitvoering de show steelt... In een volgende blogpost hierover meer.
De generale repetitie vindt plaats op de laatste avond voor de eerste voorstelling. Op locatie, dus in de Stadsgehoorzaal in Leiden.
Reuze spannend! Je komt ditmaal niet naar de Stadsgehoorzaal als toeschouwer maar staat zelf op het toneel. Een unieke ervaring. Achter het toneel is het een doolhof van gangen en kleedkamers. Ik ben altijd bang te verdwalen en in een andere zaal tevoorschijn te komen. Of nog erger, helemaal niet te verschijnen... De generale repetitie verloopt niet altijd helemaal vlekkeloos. Maar dat hoort er allemaal bij.

Nog twee maanden stevig oefenen. En dan is Cresendo er beslist klaar voor! Op naar het bal... in Venetiƫ.

Voor meer informatie over onze repetitie avonden, zie de site.
http://www.leidseoperette-crescendo.nl/

maandag 20 september 2010

Operette is plezier!

Mijn blog gaat nu echt van start!  Ik ga lekker bloggen over mijn grote hobby: OPERETTE.
Sinds 3 jaar ben ik lid van het Leids Operettegezelschap Crescendo. En met veel plezier. Elk jaar brengt Cresendo een operette op de planken in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Dit jaar is gekozen voor "Eine Nacht in Venedig" van Johan Straus. Een sprankelende voorstelling met enthousiaste leden, een eigen orkest, schitterende kostuums en prachtige decors.

Waarom zou je lid worden van een operettegezelschap? Het heeft toch vaak een oubollig imago. Daar ben ik het absoluut niet mee eens.  Zingen, dansen, acteren.... deze combinatie en het samen spelen maakt het heel leuk. Onder leiding van dirigent en regisseur, beiden zeer professioneel, inspirerend en gedreven, word je meegezogen in de muziek en het spel.

Voor aanvang van de voorstelling: nog even oefenen!
In de komende blogposten zal ik jullie meenemen in de wereld van de operette. Onderwerpen die ondermeer aan de orde komen zijn: "Een repetitie-avond" , "Zangles: niet eenvoudig maar heel leuk" , "Leeft operette in Nederland? " "Franse spreekbeurt", "Achterstevoren, binnenstebuiten",  "de week voorafgaand aan de uitvoering", "de day -after".

Een ding zal ik jullie alvast verklappen:
De voorstelling "Eine Nacht in Venedig"  is op zaterdag 20 november, 20.15 uur en zondag 21 november, 14.15 uur. Voor kaartverkoop en meer informatie, raadpleeg de site van Crescendo: http://www.leidseoperette-crescendo.nl/

Wees er snel bij, want Crescendo zorgt elk jaar weer voor een uitverkochte zaal!

vrijdag 17 september 2010

Mijn eerste kennismaking met blogspot

Hallo ik ben Edith en ben benieuwd naar de fascinerende wereld van bloggen!
U hoort gauw van mijn belevenissen. Mijn blog staat bij blogspot.com.